Primerjava različic FreeBSD sistema

V večini BSD sistemov, obstajajo različne veje (branch) operacijskega sistema, ki ga lahko uporabite. Pogosto so poleg običajne izdaje na voljo še razvojna različica z najnovejšimi funkcijami. V FreeBSD svetu, obstajajo tri glavne veje sistema, ki jih lahko uporabite: -RELEASE, -STABLE in -CURRENT. Vsaka od njih je primerna drugačni ciljni skupini uporabnikov glede na njihove potrebe. Ta prispevek opisuje osnovne razlike in vam olajšal izbiro med njimi. Prav tako boste izvedeli, kako vaš sistem nadgraditi iz ene različice v drugo, kadar je to mogoče. Ena od prednosti nadgradnje iz izvirne kode (ki je potrebna pri nadgradnji razvojnih vej) je, da lahko zlahka odstranite ali izpustite dele sistema, ki ga ne želite ali ne potrebujete. Začnimo s kratko razlago, kakšne so značilnosti posameznih različic in komu so v glavnem namenjene.

RELEASE

Različica RELEASE je nesporno najbolj stabilna veja FreeBSD sistema. Stabilnost je primarni namen dizajna te veje in je zato največkrat uporabljena med končnimi uporabniki. Ko RELEASE zagleda luč sveta, so edine spremembe za to različico kritični varnostni popravki ali odpravljeni programski hrošči. Večina uporabnikov se odloči za RELEASE, ker je ta izmed vseh najbolj testirana. Binarni popravki med RELEASE verzijami so zelo majhni, kar postopek z orodjem "freebsd-update" naredi izredno hiter in enostaven. Teh popravkov je v večini primerov zelo malo. Varnostna opozorila se pošiljajo preko različnih mailing list, zato je priporočljivo, da se prijavite vsaj na osnovno.

CURRENT

Različica CURRENT je prva, v kateri razvijalci dodajo nove funkcionalnosti, večje popravke in novo napisano kodo. Različica vsebuje najnovejše tehnološke spremembe operacijskega sistema. Zaradi tega je klasificirana kot eksperimentalna in je v določenih trenutkih lahko tudi nestabilna. Vendar so taki trenutki bolj izjema kot pravilo. Mnogi uporabniki poročajo, da je "FreeBSD -CURRENT bolj stabilna od trenutno aktualne Ubuntu Linux različice". V primeru, da se odločite za to verzijo, se od uporabnika pričakuje, da bo znal sam "pobrskati pod pokrovom motorja". Sporočila o nenavadnem obnašanju sistema so razvijalcem v veliko pomoč in le tako se hrošči identificirajo in tudi odpravijo. Uporabniki, ki potrebujejo ali se želijo spoznati z najnovejšo kodo, naj razmislijo o uporabi te verzije. Čeprav varnostna skupina (Security Team) uradno ne objavlja sporočil za to različico, so vsi varnostni popravki vneseni v repozitorij izvirne kode.Priporočljiva prijava na freebsd-current in svn-src-head listi.

STABLE

FreeBSD -STABLE je osnova za kreiranje -RELEASE veje. Potem, ko so bile nove funkcionalnosti nekaj časa testirane v -CURRENT veji, so te spremembe vključene v -STABLE različico. Nekatere večje spremembe ostanejo v -CURRENT do naslednje nove zaporedne številke izdaje (... 7.x, 8.x, 9.x, 10.x), kljub temu pa je veliko popravkov, ki bi bili koristni za prihajajočo -RELEASE, vključenih v -STABLE vejo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar